Over badminton
Sporten is gezond en goed voor je ontwikkeling, maar wat maakt badminton nu zo leuk om te beoefenen?
Op deze pagina enkele weetjes & feitjes over Badminton om je goed voor te bereiden bij je eerste kennismaking met deze fantastische sport.
Ben je nu meteen enthousiast geworden na het lezen van al deze nuttige informatie, dan zien wij jou graag een keer op één van onze speelmomenten.
Ontstaan van Badminton (in een notendop)
Er doen veel verschillende theorieën de ronde over het ontstaan van badminton,
maar men gaat er algemeen van uit dat badminton zijn oorsprong vindt in Brits-Indië. Er zijn afbeeldingen bekend van begin 19e eeuw waarin het spel battledore and shuttlecock gespeeld wordt. Tevens is bekend dat het spel sterke overeenkomsten vertoont met ball badminton, afkomstig uit Tamil Nadu, en met hanetsuki, afkomstig uit Japan. De Britse soldaten speelden badminton in Brits-Indië. Daar werd het echter poona genoemd naar de gelijknamige stad Poona. Later kwam het over naar Engeland, in 1873 werd het beoefend op het landgoed van de hertog van Beaufort, Badminton. (bron Wikipedia)
Is badminton een sport?
Conditioneel is badminton één van de meest intensieve sporten ter wereld. De snelle rally's en inspanningen zijn een geweldige cardiotraining. Badminton is tevens een olympische sport.
Waarom is badminton leuk?
Badminton is een razendsnelle racketsport die draait om reactievermogen, anticipatie en snelle reflexen. Het is tevens een sociale sport waarin sportiviteit en goede communicatie van groot belang zijn.
Is badminton goed voor je?
Door regelmatig actief te spelen, kun je je algehele gezondheid en welzijn bevorderen. Bij badminton draait het om constant in beweging zijn en gericht slaan van de shuttle. Dit versterkt niet alleen je hartspieren, maar verbetert ook de bloedcirculatie en laat je hart sneller pompen. Bovendien kan het spelen van badminton bijdragen aan het verlagen van het cholesterolgehalte en verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.
Welke spieren gebruik je bij badminton?
Badminton geeft je een complete lichaamstraining, want voor badminton gebruik je al je spiergroepen. Badminton stelt wel vooral je onderste ledematen op de proef, zoals je bilspieren, dijen en kuitspieren.
Is badmintonnen zwaar?
Badminton is na boksen de meest zware sport ter wereld, vergelijkbaar met squash. Het is ook qua calorieën verbranding en zwaarte niet vergelijkbaar met tennis en vele malen zwaarder.
(Uiteraard kan men bij BC de Flinters terecht om deze sport op elk gewenst niveau te beoefenen)
Hoe snel gaat een badminton en de shuttle?
Badminton is een zeer snelle racketsport die uitzonderlijke reflexen en een uitstekende conditie vereist. Topspelers kunnen een "smash" met een snelheid van 360 km/h slaan, waarmee badminton wereldwijd de snelste racketsport is. Een interessant feit is dat de badminton shuttle het snelst bewegende sportartikel ter wereld is, wat vaak niet bekend is bij veel mensen.
Wat heb je allemaal nodig voor badminton?
Gelukkig is Badminton geen peperdure sport om te beoefenen. Wat je zoal nodig hebt zijn de volgende zaken: een racket, sportkledij, geschikt schoeisel voor in een zaal en shuttles. Om te starten bij BC de Flinters zijn sportkleding en geschikt schoeisel voldoende om eens te komen proberen. Rackets en shuttles zijn aanwezig en vrij om te lenen en te gebruiken.
Is badminton populair in Nederland?
Badminton staat met ongeveer 65.000 beoefenaars bij jongens (5 t/m 18 jaar) op de zevende plaats in Nederland. Onder de meiden ontbreekt badminton helaas in de top 10 van populaire sporten.
Badminton is in het algemeen een buitengewoon populaire sport, met maar liefst 138 landen aangesloten bij de International Badminton Federation (IBF). Naar schatting spelen zo'n 100 miljoen mensen wereldwijd regelmatig badminton.
Zijn er moeilijke spelregels bij badminton?
Nee. De spelregels zijn relatief snel aan te leren. Er wordt gespeeld o.b.v. het zgn. rally-point systeem (elk punt is ook echt een punt). De wedstrijd gaat om 2 gewonnen games tot 21 punten. Er moet worden gewonnen met een verschil van 2 punten tot een maximum van 30. Er wordt onderhands opgeslagen naar het veld schuin tegenover het vak van waaruit wordt opgeslagen.
Sporthal de Kloet
Raadhuislaan 8
1613 KR Grootebroek
info@bcdeflinters.nl
Speeltijden & Dagen
Dinsdagochtend
9:00 - 11:00 Badminton On Demand
Dinsdagavond
20:00 - 22:00 Senioren competitie training
Donderdagavond
19:00 - 20:00 Jeugd competitie training
20:00 - 22:30 Recreanten badminton
Vrijdagmiddag
16:00 - 18:00 Badminton On Demand
Zaterdagochtend
9:00 - 12:00 Jeugd training